Bekkenleddsmerter - slik kan du lette dem!

Nøkkelen til en god graviditet handler mye om balansen mellom treningen og hvile. 

Når vi er gravide er kroppen ofte ekstra sliten i både bekken, knær og rygg og da er det spesielt godt å få støtte og avlaste disse.

Husk å ta små pauser i løpet av dagen og finn gode hvilestillinger. Nøkkelen er å ta små hvilepauser før kroppen sier at du må! 

Når du står kan du støtte kroppen din mot et bord eller en vegg for å avlaste. Prøv å fordel vekten så jevnt du kan på begge bena og ikke bare på hælene. 

Når du går ta små steg og bruk stødige sko som avlaster. Føttene vokser ofte når man er gravid på grunn av både væskeansamling og vekt så foten vil derfor trenge mer støtte og demping enn før. Innendørs brukte jeg selv resitusjonssandaler fra Oofos. Disse var seriøst det kjæreste jeg hadde under hele graviditeten og noe jeg kommer til å kjøpe venninner jeg har som blir gravide. De var med ingen tvil min aller beste investering.

Om vinteren er det lurt å bruke gode brodder eller piggsko. Som gravid er vi ofte mer ustødig og har dårligere balanse enn vanlig og det er derfor lurt å ikke undervurdere føre når man går. 

Bytt ut finvesken med ryggsekk.  Det ser kanskje ikke like dandy ut, men bekkenet vil takke deg da vekten blir bedre fordelt på hoften.

Jobber du mye foran PCen kan du bytte ut stolen med en medisinball og rulle hoftene på den så ofte du orker. Da slipper du det konstante trykket ned i bekkenet som du får når du sitter på en stol. 

Har du ikke muligheten til å sitte på en medisinball, kan du fint sitte i stol. Husk da å bytt sittestilling så ofte som mulig og reise deg med jevne mellomrom.  

Når du skal opp av sengen kan det føles bedre om du legger deg på siden, samler bena sammen og bruker hånden din til å skyve deg opp mens du senker bena mot gulvet. 

Du kan også bruke silkepyjamas, silkelaken eller sklilaken for å enklere kunne snu deg eller kommer opp/ ned i senga.

I bilen kan man også bruke en plastpose for å skli inn og ut av setet. 

BBhugme er en fantastisk gravidpute som jeg ble anbefalt av de tidligere gravide venninne mine. Denne puten har virkelig vært magisk for å kunne sove godt, både i graviditeten og i tiden etterpå.

En typisk feil jeg gjorde i starten var at jeg ikke la puten riktig slik at bekkenet fikk slappet helt av. 

For å slappe godt av i bekkenet er det viktig at puten ikke bare ligger mellom knærne, men også anklene når du ligger på siden.

Ved å kun støtte opp om knærne ØKER vi faktisk belastningen til bekkenet. Så noter deg dette så du ikke gjør samme feil som meg! 

Puten er multifunksjonell og kan også brukes som ammepute når babyen kommer. 

Ikke vær redd for å ta kontakt med fastlegen din. I perioder kan det være nødvendig med både anskaffelse av krykker og sykemelding til du er i mål. Helt vanlig hverdagsaktivitet kan gi ekstreme smerter og fastlegen din kan hjelpe deg med å beherske smerten eller henvise deg videre. 

Det er heller ikke flaut å be om hjelp til husarbeid eller andre oppgaver. Husvask, støvsuging, opphenging av klær og andre foroverlente oppgaver kan være med på å forsterke bekkenplagene dine. Så vær selektiv med hva du MÅ gjøre.

Husk at dette er kun for en kort periode av livet ditt, så det er viktig å ta ekstra godt vare på deg selv i denne perioden. Senk kravene til deg selv om hva du bør få til og la andre få lov å ta hånd om deg. 

Du baker tross alt bolle(r) i ovn 24 timer i døgnet nå ;)

Håper dette gir deg litt lindring og en mer behagelig graviditet. 

MonikaClose

50% FERDIG

Legg inn navn og epost så sender jeg deg accountability- kalenderen!

Ved å legge inn navn og e-post samtykker du i å motta e-post fra Yteevne med inspirasjon og tips om hvordan du kan lykkes med treningen din ukentlig. Du kan melde deg av når du vil ved å trykke unsubscribe.